Ontinyent
Ontinyent, capital de la Vall d’Albaida, naix a la ribera del riu Clariano i es troba envoltada de muntanyes. A més de la seva riquesa agrícola, amb cultiu de vinya, oliveres, cereals i fruiters, Ontinyent s’ha constituït en un referent tradicional de la indústria tèxtil valenciana. Durant els últims anys, Ontinyent ha consolidat una oferta turística que combina el patrimoni artístic del seu centre històric, les tradicions festives i centenàries, la seva cuina de gran qualitat i el gaudi d’un paisatge fluvial i muntanyós d’indubtable bellesa.
Oficines de turisme
Tourist Info Ontinyent
Gastronomia
La cuina d’Ontinyent es caracteritza per la utilització d’ingredients bàsics de la dieta mediterrània. Els plats de la cuina tradicional estan associats amb la celebració de festes o actes religiosos: la cassola al forn, l’arròs amb fesols i naps, la cassola de Quaresma, etc. Lligada al fort vincle amb la terra hi ha una àmplia tradició de carnissers. Els embotits d’Ontinyent tenen un gran renom, especialment les botifarres, fruit de la tradicional matança del porc. Així mateix, són molt famosos els vins i l’oli d’oliva de producció autòctona, que solen estar sempre a les nostres taules. De les fruites dels nostres camps destaca el Meló d’Or, varietat única del meló de tot l’any, cultivat des del 1424. Com a productes d’arrel mora tenim les monjàvines i el pa de figa. Un altre producte que generen els agricultors de la ciutat és la mel, peça molt present en la rebosteria, elaborada artesanalment. Destaquen dolços artesanals com els rovells d’ou al fondant, les coques celestials, els pastissets de moniato i carabassa, els carquinyols, el torró de gat, el pastís de glòria, etc. Uns altres productes tradicionals són l’arrop i talladetes, el codonyat i els pastissets de mistela. Ontinyent compta amb una àmplia selecció de bars i restaurants on degustar la cuina local. En diversos restaurants de la ciutat es poden trobar plats que recuperen la gastronomia tradicional basada en els embotits casolans i en la més àmplia gamma d’arrossos. Hostalers de la ciutat i la comarca organitzen al llarg de l’any interessants jornades gastronòmiques.




















































