Valle de Ayora - Cofrentes
El camí prosseguix per les terres de la Vall d’Aiora-Cofrents, frontereres amb la província d’Albacete. El patrimoni natural i monumental de la comarca és ric i variat. A Cofrents es troba un dels balnearis més encantadors de la Comunitat Valenciana, com també les restes del seu castell. El castell d’Aiora, capital de la comarca, oferix una interessant panoràmica, i en el seu terme municipal es troba el poblat iber de Castellar de Meca, un dels més destacats de la província. A escassos quilòmetres es troba Jalance, on podem veure la Cova de Don Juan, una de les poques visitables de la província. Menció a banda mereixen els nombrosos castells que poblen la comarca, de manera especial el de Chirel, a Cortes de Pallás i les restes del de Jarafuel. La Reserva Nacional de Caça de la Mola de Cortes alberga exemplars de cabra hispànica i diverses espècies d’aus. Les grans obres hidroelèctriques han transformat en els últims anys el paisatge de la Vall i la Mola: l’embassament de Cortes II i la immensa bassa de la Cortada formen part d’un dels complexos hidroelèctrics més importants d’Espanya. La Mola de Cortes conserva un ric patrimoni cultural. La senda europea de gran recorregut GR-7 recorre la Mola de nord a sud.
Municipis
-


Ayora
Ayora és un municipi amb grans atractius turístics. Oferim una destinació cultural, d’experiències, de rutes culturals i de naturalesa.
-


Cofrentes
Cofrentes és una destinació d’interior amb una oferta turística àmplia que abasta tant naturalesa, com a turisme actiu, incloent atractius culturals, l’emblema dels quals és el Castell que fan de la localitat i el seu terme un lloc ideal per a visitar tant en família com per a fer esport o simplement relaxar-se. Disposem d’una Ruta fluvial pel Xúquer, l’únic volcà visitable de la Comunitat Valenciana, un Balneari, dos rius navegables pels quals fer esports aquàtics, a més de rutes de senderisme, de BTT o d’albirament d’ocells.
-


Jalance
La Cova de Don Joan es troba en el municipi valencià de Jalance a uns 120 quilòmetres de la ciutat de València. L’accés es troba en bones condicions i perfectament senyalitzat, en aquest trajecte es passa per paratges atractius i de singular bellesa, envoltats per una massa boscosa formada principalment per pins blancs, però on els arboços, amb els seus sucosos fruits, tenen una gran presència. La cova s’enclava en el marge dret d’un barranc afluent del riu Xúquer
-
Jarafuel
El municipi està situat a uns 120 quilòmetres de València, a la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents, al sud-oest de la província de València i en el límit amb Castella-la Manxa, que per l’oest confronta amb Albacete. El terme municipal de Jarafuel té una extensió de 107 km2.
-


Teresa de Cofrentes
És un municipi de la comarca de la Vall de Cofrentes. El seu terme limita: al N, amb els termes de Jarafuel i de Cortes de Pallàs; a l’E, amb el de Bicorp; al S, amb el d’Ayora, i a l’O, amb el de Zarra. Excepte una estreta franja occidental per on discorre el riu Reconque (que rep prop de Teresa el riu de Zarra per a formar entre els dos el riu Cantabán de la Hoz, afluent del Xúquer), tot el terme està ocupat pel massís cretaci del Caroig, en una successió de moles i barrancs que configuren un paisatge molt imbricat. Destaquen les altures del Caroig, de la Tona, de Pino Alto i de la Pedriza. Altres accidents hidrogràfics són els barrancs de l’Argongeña i de la Sima, i la rambla de Murell.
-


Zarra
Destaquem el nucli urbà, l’església renaixentista, la torre (1880), la plaça, construïda el 1905, amb una font en el centre denominada La Panoja, la necròpolis ibèrica o el llavador públic (1920). A més, disposa d’un ampli patrimoni ambiental i paisatgístic: paratge La Hoz, la presa de los Comuneros, la presa del Rentón, el riu de Zarra, la Cueva de la Hoz, la Cueva de Vallés, el Manantial de la Vega i Los Cuchillos. Hi ha dos tallers artesanals de lledoner, on es fabriquen forques, bastons, perxes, mànecs, crosses, etc. A més, s’elaboren embotits artesans típics de Zarra i pernils casolans.
Oficines de turisme
Tourist Info Jalance
Tourist Info Cofrentes
Tourist Info Bellreguard
Tourist Info Ayora
Gastronomia
La gastronomia de la Vall, És com les seues gents, de la terra i del sabor dels encants que produïxen la riquesa que rodeja estes poblacions. El plat més característic és sense cap dubte El «gaspatxo ayorino» que incorpora carn de pollastre, conill, perdiu o colom, i una vegada elaborats se servixen sobre la coca tradicional de blat. És costum a Ayora fer «gazpachás populars», on tota la gent del poble preparen en la plaça la seua paella de gaspatxos, i la compartixen amb els seus familiars i amics. El ajetao és un plat típic a base de fesols blancs cuits amb abadejo i allioli que es realitza en la festivitat de l’Àngel. La gachamiga podem degustar-la sobretot a l’hivern, en la matança del porc; l’embotit elaborat de forma artesanal és de gran qualitat i manté el sabor tradicional d’antany. La cuina de la Vall d’Aiora-Cofrents, també oferix una infinitat de pastes i dolços, com l’aiguamel o els almendraos, les magdalenes, les mantegades, les llengüetes elaborades pels forns mantenint amb el seu ofici el saber i els bons costums del menjar tradicional. Cal destacar com a producte estrella la mel, de producció artesanal i de reconeixement internacional per la seua qualitat i propietats.
Festes
Del calendari festiu de la comarca, destaca per la seua originalitat la refrescant Batalla de l’Aigua, que se celebra a Jarafuel durant la segona quinzena d’agost, el Dia dels Bojos i el Carnestoltes de Jalance, així com les processons de Setmana Santa a Ayora. A Cofrentes les festes de les Falles, amb una falla, tenen la particularitat que la crema és el dia 1 de maig. Interssant també són les celebracions del Primer Corte de la Miel, amb fira inclosa (segona setmana d’octubre).



